Wat zijn ETF aandelen?

Een Duidelijke Uitleg voor Beginnende Beleggers

ETF-aandelen zijn een soort verzamelmandjes voor beleggingen die je op de beurs kunt kopen. Ze maken het makkelijk voor jou als beginnende belegger om met één aankoop in een heleboel verschillende bedrijven of producten tegelijk te investeren. Dit is handig, want zo kun je jouw geld over meerdere plekken verdelen en dit kan je kosten besparen. Ben je nieuwsgierig naar hoe ETF's werken en hoe je ze kunt inzetten voor jouw beleggingsplannen? Lees dan verder in dit artikel.

Wat zijn ETF aandelen? Simpel gezegd, ETF's zijn een soort spaarpotjes op de beurs waar je in kunt investeren. Met één ETF-aandeel kun je geld stoppen in heel veel verschillende bedrijven of producten tegelijk. Dit is handig, want zo kun je jouw risico's spreiden en het kost je minder dan wanneer je allemaal losse aandelen zou kopen.

Wat zijn ETF's?

Een ETF, oftewel een exchange traded fund, is een mandje vol met verschillende beleggingen dat je op de aandelenmarkt kunt kopen. Het is net alsof je een pakketje koopt waar van alles in zit: aandelen van verschillende bedrijven, obligaties (dat zijn soort leningen aan de overheid of bedrijven waar je rente op krijgt) of zelfs grondstoffen zoals olie of goud. Als je zo'n ETF koopt, dan bezit je dus een klein deel van al deze beleggingen. Het is minder riskant dan al je geld in één bedrijf stoppen, omdat je je kansen spreidt over verschillende investeringen. Het grootste voordeel van ETF's is dat ze het makkelijk maken om je risico te verdelen zonder dat je zelf al die verschillende beleggingen apart hoeft te kopen.

Er bestaan verschillende ETF's, elk geschikt voor andere beleggingsdoelen of hoeveel risico je wilt nemen. Het is dus slim om te weten welke soorten er zijn en hoe ze werken. Laten we daarom eens beter kijken naar wat ETF's zijn en de verschillende soorten die beschikbaar zijn.

Definitie van ETF's

Een ETF, ofwel exchange traded fund, is een soort beleggingspotje dat je op de aandelenmarkt kunt kopen en verkopen, net zoals je dat met individuele aandelen doet.

In plaats van dat je aandeel staat voor een stukje van één bedrijf, gaat het bij een ETF om een verzameling van verschillende beleggingen. Dit kan van alles zijn: een groepje bedrijven uit een bepaalde sector, een serie obligaties, of zelfs de waarde van bepaalde grondstoffen.

Het idee achter een ETF is dat het de ups en downs van die verzameling beleggingen volgt. Als die verzameling het goed doet, dan doet jouw ETF dat ook. Zo kun je met één ETF in een heleboel verschillende dingen tegelijk beleggen en risico's beperken.

Het doel van ETF's

Het hoofddoel van een ETF is eigenlijk heel simpel: het doet z'n best om precies hetzelfde te doen als een bepaalde groep aandelen of een hele aandelenmarkt. Als die groep aandelen of de hele markt in waarde stijgt, dan is de kans groot dat de ETF ook in waarde stijgt. Als de waarde van die groep aandelen of de markt daalt, dan zal de waarde van de ETF waarschijnlijk ook dalen.

Met een ETF koop je eigenlijk een klein stukje van een heleboel verschillende investeringen tegelijk. Het is alsof je een mini-aandeel hebt in een heleboel bedrijven of producten. Zo werkt het: stel je voor dat de ETF een boot is die de golfbewegingen van de zee volgt – de zee staat voor een bepaalde groep aandelen of een sector. Als de golven omhoog gaan, gaat de boot ook omhoog. Als de golven omlaag gaan, gaat de boot ook omlaag. Dus als je in een ETF investeert, dan vaart jouw bootje mee op de golven van de markt waar de ETF zich op richt. Het is dus belangrijk om op de juist momenten de boot niet te missen.

Verschillende soorten ETF's

Zoals we net zeiden, zijn er allerlei ETF's, elk met hun eigen focus. Sommige richten zich op specifieke dingen zoals aandelen of obligaties, en ook de manier waarop ze dit doen kan verschillen. Er zijn vooral twee grote types: fysieke en synthetische ETF's. Dit klinkt misschien lastig, maar geen zorgen, we leggen het allemaal duidelijk uit. Daarbij geven ETF's je de kans om in allerlei beleggingscategorieën te stappen, van aandelen tot obligaties en grondstoffen. Dit betekent veel variatie in waar je je geld insteekt, wat helpt om je risico's te verdelen en te vaak verminderen.

Bovendien kun je met ETF's verschillende beleggingsstrategieën volgen. Sommige ETF's kopiëren gewoon een beursindex, terwijl andere meer actief beheerd worden of zich focussen op specifieke kenmerken zoals waarde of groeipotentieel. Laten we nu dieper ingaan op de verschillende soorten ETF's.

Fysieke ETF's

Fysieke ETF's volgen hun doelindex door echt te investeren in de aandelen of obligaties die in die index zitten. Dus als je in zo'n fysieke ETF investeert, heb je eigenlijk een beetje van elk aandeel of elke obligatie die in die index is opgenomen.

Er zijn twee manieren waarop fysieke ETF's dit kunnen aanpakken. De eerste manier is door precies alle onderdelen van de index na te kopen, in de juiste verhoudingen. Dit noemen we volledige replicatie. De tweede manier, optimalisatie genaamd, is door alleen de belangrijkste aandelen te kopen. Hiermee proberen ze de resultaten en het risico van de index zo goed mogelijk na te bootsen zonder alles exact te kopen.

Synthetische ETF's

Synthetische ETF's zijn een ander soort beleggingspotjes dan de fysieke. Ze kopen niet echt de aandelen of obligaties die in een bepaalde lijst (index) staan. In plaats daarvan gebruiken ze speciale afspraken, swaps genaamd, om hetzelfde resultaat te krijgen. Het is alsof je een weddenschap aangaat op de uitslag van een voetbalwedstrijd in plaats van zelf mee te spelen. Zo volgen ze de resultaten van de lijst zonder de echte aandelen of obligaties te bezitten.

Hoewel er meer risico bij komt kijken vanwege het gebruik van deze financiële instrumenten, hebben synthetische ETF's ook voordelen. Zo kunnen ze soms de index nauwkeuriger volgen dan fysieke ETF's en toegang bieden tot markten of sectoren die anders lastig bereikbaar zijn. Voor sommige beleggers kan kiezen voor een synthetische ETF dus best interessant zijn.

Thematische en sector-ETF's

Thematische en sector-ETF's zijn types ETF's waarmee je kunt investeren in bepaalde sectoren of trends, zoals techbedrijven, duurzame energie of de gezondheidszorg.

Deze ETF's bieden beleggers de kans om te investeren in bedrijven die vernieuwend zijn of in sectoren die snel groeien. Zo kun je meeprofiteren van bepaalde trends zonder dat je zelf elk bedrijf binnen die trend of sector grondig moet uitzoeken en individueel moet investeren. Maar voordat je investeert, is het verstandig om essentiële beleggersinformatie door te nemen zodat je weet wat je doet.

Voordelen van ETF-beleggen

Nu we weten wat ETF's zijn en welke soorten er zijn, is het goed om de belangrijkste voordelen ervan te bekijken. Die voordelen zijn onder andere: je spreidt je risico's, het kost minder en het is duidelijk waarin je investeert.

Het grote pluspunt van ETF's is dat je geld verdeeld wordt over veel verschillende beleggingen. Dit betekent dat als het met één belegging minder goed gaat, je niet meteen al je geld kwijt bent omdat je ook in andere dingen hebt geïnvesteerd. Door in meerdere ETF's te beleggen, kun je je risico's nog meer spreiden.

Spreiding biedt

Zoals we al hebben gezien, helpen ETF's je om je risico's te spreiden omdat ze bestaan uit een mix van verschillende beleggingen. Dit betekent dat je niet al je geld in één aandeel of obligatie steekt, maar verdeelt over veel verschillende.

ETF's, wat staat voor beursgenoteerde fondsen, zijn heel handig om het risico te verlagen. In een ETF, wat staat voor exchange traded fund, zitten namelijk allerlei aandelen of obligaties bij elkaar, die samen de onderliggende waarde vormen. Als één daarvan minder waard wordt, kan dat verlies opgevangen worden door winst op de andere beleggingen in het fonds. Door in ETF's te investeren die een brede onderliggende waarden aan beleggingen hebben, spreid je je risico's nog meer.

Lagere kosten

Een ander groot voordeel van ETF's is dat ze vaak minder kosten met zich meebrengen dan traditionele beleggingsfondsen. Dit komt doordat ETF's meestal passief beheerd worden. Dat wil zeggen dat ze gewoon de resultaten van een bepaalde index of sector volgen, in plaats van actief te proberen beter te presteren dan de markt, zoals actief beheerde fondsen dat doen.

Hierdoor zijn de beheerkosten van een ETF een stuk lager, wat betekent dat jij als belegger minder kosten hoeft te dragen. Dit kan op de lange termijn echt schelen in je rendement.

Transparantie en flexibiliteit

Tot slot zijn ETF's erg duidelijk en flexibel. Met duidelijkheid bedoelen we dat je als belegger altijd kunt checken wat er allemaal in de ETF zit. Je weet dus precies waarin je investeert.

Ook zijn ETF's heel flexibel omdat ze op de beurs worden verhandeld. Je kunt ze dus kopen en verkopen wanneer je maar wilt tijdens de beurstijden. Dit maakt het mogelijk om snel in te spelen op wat er in de markt gebeurt.

Risico's en nadelen van ETF's

Hoewel ETF's veel goede kanten hebben, zijn er ook wat risico's en minpunten waar je op moet letten. Dit zijn bijvoorbeeld risico's van de markt, het risico dat de andere partij niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, en de kosten.

Het is ook goed om te weten dat bepaalde types ETF's, zoals thema-ETF's, hun eigen specifieke risico's kunnen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld meer kosten met zich meebrengen en er is een kans dat ze ophouden te bestaan als ze niet genoeg gehandeld worden.

Marktrisico

Marktrisico betekent dat de hele markt op en neer kan gaan, wat invloed heeft op aandelen, obligaties en ook ETF's. Dus, als je geld in een ETF stopt, loop je het risico dat je belegging minder waard wordt als de hele markt zakt.

Dit houdt in dat als de markt over het algemeen daalt, de waarde van jouw ETF waarschijnlijk ook omlaag gaat. Het is belangrijk dat je dit risico kent en ermee akkoord gaat voordat je in ETF's gaat beleggen.

Tegenpartijrisico

Tegenpartijrisico speelt vooral een rol bij synthetische ETF's, zoals de ETF's die de tegenovergestelde richting van een index volgen. Deze ETF's werken met financiële afspraken zoals swaps om de resultaten van een index na te bootsen. Dat betekent dat ze afhankelijk zijn van een andere partij, vaak een bank, om de beloofde resultaten te leveren.

Als deze andere partij failliet gaat of om een andere reden hun beloftes niet kan nakomen, dan kan de ETF misschien niet de winst geven die je verwachtte. Dit is een belangrijk risico om te begrijpen als je overweegt om in dit soort ETF's te investeren.

Kosten en belastingen

Hoewel ETF's vaak goedkoper zijn dan gewone beleggingsfondsen, zijn er toch kosten aan verbonden. Dit kunnen kosten zijn zoals transactiekosten, kosten voor het beheren van de ETF en misschien nog andere kosten die de beheerder van de ETF rekent.

Daarnaast moet je ook denken aan belastingen als je in ETF's belegt. Als een ETF bijvoorbeeld dividenden uitbetaalt, moet je daar misschien belasting over betalen. Dit is belangrijk om te onthouden voordat je begint met investeren in ETF's.

Hoe te beleggen in ETF's?

Nu je weet wat ETF's zijn, welke soorten er zijn, wat de voordelen en de risico's zijn, is het moment gekomen om te kijken hoe je echt kunt beginnen met beleggen in ETF's. Dit betekent dat je een broker moet kiezen, de ETF's moet uitkiezen die bij je passen en moet bedenken hoe je wilt beleggen.

Kies een broker

Om te beginnen met het beleggen in ETF's moet je eerst een broker kiezen. Een broker is een bedrijf dat jou toegang geeft tot de beurs, zodat je aandelen, obligaties en natuurlijk ETF's kunt kopen en verkopen.

Bij het kiezen van een broker moet je op een paar dingen letten, zoals:

  • Hoeveel kosten de broker vraagt

  • Wat voor beleggingsopties ze aanbieden

  • Hoe goed hun klantenservice is

  • Of hun handelsplatform veilig en makkelijk te gebruiken is.

Selecteer de juiste ETF's

Nadat je een broker hebt gekozen, is de volgende stap het uitkiezen van de ETF's waarin je wilt beleggen. Je keuze hangt vooral af van wat je met je beleggingen wilt bereiken en hoeveel risico je wilt nemen.

Bij het kiezen van ETF's moet je letten op wat je denkt dat ze in de toekomst zullen opbrengen, maar ook op hoe ze het in het verleden hebben gedaan. Maar vergeet niet dat hoe goed ze het ook gedaan hebben, dit niet betekent dat ze het in de toekomst net zo goed zullen doen.

Beleggingsstrategieën met ETF's

Als laatste, nadat je een broker hebt uitgekozen en de ETF's die je interessant vindt hebt geselecteerd, is het tijd om je eigen beleggingsstrategie te bedenken. Dit is een plan dat je helpt met beslissen wanneer en hoeveel geld je wilt investeren, en wat je doet met je investeringen als de markt verandert.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je in ETF's kunt beleggen. Je kunt denken aan verschillende strategieën zoals het verdelen van je geld over verschillende soorten beleggingen, een mix maken van belangrijke en kleinere investeringen, regelmatig checken en aanpassen van je investeringen, of op vaste tijden een vast bedrag beleggen, ongeacht de prijs.

Start met beleggen in etf's

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je beginnen met investeren in etf's? Maak dan voor 1 week gebruik van onze TRY OUT voor de VIP. Klik hier om te beginnen!

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de nadelen van ETF?

Beleggen in ETF's heeft ook nadelen, zoals het risico dat je alleen de markt volgt en niet meer winst kunt maken dan de markt zelf. Ook kun je met ETF's soms minder spreiden dan je denkt. En als je veel verschillende orders plaatst, kan dat extra werk zijn en de kosten iets verhogen.

Wat is beter ETF of aandelen?

Als je moet kiezen tussen ETF's en aandelen, dan zijn ETF's handig voor spreiding en minder risico, terwijl aandelen meer kans op winst bieden maar ook riskanter zijn. Je keuze hangt af van wat je wilt bereiken met je beleggingen en hoeveel risico je wilt nemen.

Is een ETF betrouwbaar?

ETF's zijn over het algemeen een betrouwbare optie omdat ze goed de markt kunnen volgen en van nature voor spreiding zorgen. Daarom kiezen veel beleggers voor ETF's.

Wat is een ETF en hoe werkt het?

Een ETF is een beleggingsinstrument dat op een beurs verhandeld wordt en de prestaties van een bestaande markt of een groep markten volgt. Het werkt door het kopen van activa die het volgt of het gebruik van complexere investeringen om de bewegingen van de onderliggende markt na te bootsen.

Informatie over de auteur

Archana Ramsamoedj

7 artikelen Bekijken

Ik heb een persoonlijke reis doorgemaakt die me heeft geleid naar het pad van financiële vrijheid en slim werken. In 2017 ontdekte ik de kracht van beleggen, wat voor mij voelde als een geschenk uit de hemel waar ik al die tijd naar op zoek was. Samen met mijn partner hebben we de stap gezet naar een leven waarin we volledige aandacht kunnen geven aan onze kinderen, terwijl we tegelijkertijd financieel onafhankelijk zijn geworden door slim te werken. Mijn diepgaande ervaring en passie voor investeren hebben me gemotiveerd om anderen te helpen soortgelijke successen te behalen en de koers van hun leven te veranderen.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je beginnen met investeren in cryptomunten?

Maak dan voor 1 week gebruik van onze TRY OUT voor de VIP.